En datadrevet digital maritim revolusjon

Digitalisering og bærekraft er megatrendene i maritim sektor. Begge krever nyskapende kommunikasjonsløsninger.

I likhet med alle andre bransjer, er maritim sektor preget av store behov for å redusere kostnader, øke effektiviteten, være best på sikkerhet og levere på forventningene om en mer bærekraftig drift. Digitaliseringen skaper nye muligheter i form av hvordan flåter styres, som endrer forretningsmodellene, fører til større behov for nye typer kompetanse, og ikke minst stiller nye krav til sikkerhet og beredskap.

- Bransjen er preget av behovet for rask digital utvikling. Data er det sentrale i endringen og hovedingrediensen i fremtidens forretningsmodeller. Utveksling av data i sanntid er nødvendig for å sikre at det kan fattes bedre beslutninger i alle ledd, sier Ida Fjellstad, Product Manager i Northcom.

I konkurranseutsatte næringer må kommunikasjonsløsningene bidra til å skape fortrinn i markedet. Den norske flåten er fortsatt en av de største og viktigste i verden, og leder an i det digitale kappløpet. Samtidig har rederiene satset mye på å ha de mest bærekraftige skipene. En felles utfordring for alle til sjøs er nettverkstilgang for å utføre kritisk kommunikasjon, og for å ta valgene som gjør at driften blir mer effektiv og mer bærekraftig.

Alltid på det beste nettet

Bransjen er nå veldig opptatt av god kommunikasjon for å forbedre driften, av sikkerhetsårsaker der cybersikkerhet er høyt prioritert, og ikke minst av hensyn til de som jobber opp mot det maritime. For å lykkes best mulig samarbeider Northcom tett med ledende globale teknologipartnere, leverandører av kommunikasjonsløsninger og innovasjonsmiljøer som jobber med å skape nye standarder.

Hensikten er å sikre at kundene hele tiden får tilgang til de nyeste, beste og tryggeste tjenestene og løsningene på alt fra infrastrukturen for TETRA, smarte løsninger som integrerer kommunikasjonssystemene, og ikke minst robuste tilnærminger for de som ønsker å legge opp til mer fjerndrift av systemene fra land. Northcom er derfor godt vant til strenge krav om redundans og bruk av spesialsystemer som tåler vær og vind, og ikke minst som kan brukes i høyrisikosoner som EX-produkter.

Bedre bruk av satellitt

Digitalisering og det grønne skiftet, med fjernstyring, tingenes internett, sensorikk og behovet for at stadig mer skal snakke sammen er de største trendene innen maritimt akkurat nå.

- Bransjen er inne i en ganske omfattende endring knyttet til behovet for robust kommunikasjon og gode digitale løsninger. Mye skjer på nettverkssiden for å skalere opp til 5G, og smartere bruk av SD-WAN teknologi for å smartere styre og komprimere datatrafikken uansett tid og sted. Løsningene må sikre mer effektiv drift og ta hensyn til en stadig større mengde datatrafikk, sier hun. Ute på det store havet, er det fortsatt satellitt som gjelder, men her finnes nå en ny maskinvare som bruker de tilkoblingene som er tilgjengelige for å sikre så rask og kostnadseffektiv tilkobling som mulig.

- Smart teknologi bidrar til å prioritere det som er kritisk kommunikasjon for skipet, slik at man kun kommuniserer det som er nødvendig, og at båndbredden brukes til riktige formål, fortsetter hun.

Dette er SD-WAN
Med SD-WAN teknologien vil mer løses med programvare fremfor fysiske bokser. Det er en nettverksløsning som lar deg bygge et administrert og sikkert nettverk mellom land og installasjoner/skip, på en måte som er sikker, effektiv og mye enklere å håndtere. Fordi du kan styre trafikken til de ulike programmene kan det settes prioriteringer på bruksmønstrene, slik at den driftskritiske trafikken prioriteres, kostnadene holdes under kontroll. I tillegg vil rederiene kunne levere bedre enn før ut til sine maritime enheter, sikrere med kryptert kommunikasjon, og til en langt mer rasjonell kostnadsbruk.

 

Enklere drift

Fremover vil det meste handle om 5G for operasjoner nært land, og enda smartere teknologi for å kommunisere med båter, mennesker, installasjoner og sensorer. Teknologien gjør at mer vil styres fra operatørrom på land, og drivstoffet for innovasjonen er gode nettverk med høy hastighet. Med ny teknologi kommer også smartere arbeidsformer. Vi har gått fra å være fornøyd med å kunne snakke med folkene langt borte på de syv hav, til dagens behov som er at mennesker, maskiner og sensorer er tilkoblet internettet i sanntid.

- Digitaliseringen, og faktisk også pandemien, har skapt en betydelig oppsving i mengden data som utveksles mellom sjø og land. Derfor er det stadig større krav til teknologien som skal bære denne kommunikasjonen. Det finnes nå mye ny teknologi som kan få til mer og til en lavere kost, avslutter Fjellstad.

Smarte løsninger for havvind
Vindmøller og andre fornybare energiprosjekter til havs er en viktig satsning for det norske samfunnet. Utbyggingen av denne næringen kan ikke gjøres uten sikker kommunikasjon. De som skal bygge parkene er avhengig av å kunne kommunisere med kolleger på samme installasjon og mot land, og enhetene som bygges må utstyres med sensorer for kontinuerlig nettverkstilgang. Her har Northcom bred erfaring og har levert kommunikasjonsløsninger til blant annet Hywind Scotland i 2016 som var verdens første kommersielle havvind park. Løsningene for god kommunikasjon til sektoren er gjerne 5G, private LTE løsninger, kontrollroms-løsninger, radiokommunikasjon, MCx – Mission Critical x, TETRA repeater, adgangskontroll/lokalisering, og kommunikasjon på tvers av kommunikasjonsplattformer.

 

Er du nysgjerrig på hvilke løsninger som passer for din bedrift og dine behov? Bruk kontaktskjema du finner HER, så tar vi kontakt med deg så fort som mulig for en uforpliktende prat.

 

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×